Ads Top

Μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να σωθούν από το νέο ασφαλιστικό

Της Νικολέττας Μπούκα

Λαιμητόμο για τους υγειονομικούς αποτελεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Τα πρώτα ραβασάκια για τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν ήδη έχουν φτάσει στα χέρια τους, προκαλώντας τους ασφυξία, αφού καλούνται να καταβάλλουν από το 40% έως και το 80% των εισοδημάτων τους.
Αποτέλεσμα είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, να οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλά ιατρεία, εργαστήρια και φαρμακεία και χιλιάδες εργαζόμενοι να έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία και την υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς όρους.
Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλοί γιατροί αναζητούν εναγωνίως διέξοδο στο εξωτερικό, προκειμένου να σωθούν από τον «ανθρωποκτόνο», όπως τον χαρακτηρίζουν, νόμο. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, το 60% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.) σκέφτονται είτε να μετακινηθούν αποκλειστικά στο εξωτερικό είτε να μεταφέρουν με κάποιο τρόπο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.), όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση όλων των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν συντάξεις, εφάπαξ και εισφορές του ασφαλιστικού. Μάλιστα, διαβεβαιώνουν ότι οι προσφυγές θα συνεχιστούν, καθώς θεωρούν ότι οι εν λόγω αποφάσεις αντίκεινται στα κοινωνικά δικαιώματα και τη συνταγματική λειτουργία.
Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσουν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση χρήματα, τα οποία δεν έχουν καν εισπράξει. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί θα προβούν σε εξώδικη δήλωση κατά του ΕΦΚΑ, η οποία θα επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στις αρχές του επόμενου μήνα. Μάλιστα, η συγκέντρωση υπογραφών των ενδιαφερομένων θα γίνεται έως την Παρασκευή 3 Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι υγειονομικοί έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο δράσης και την Πέμπτη 2 Μαρτίου θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία ενάντια στο «Νόμο Κατρούγκαλου», που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Την ίδια μέρα, στη μία μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΣΑΥ.

Μεταναστεύουν για να σωθούν

Για τρομακτική επιβάρυνση των γιατρών από το νέο ασφαλιστικό, κάνει λόγο στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως εξηγεί, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν 4.000 ευρώ εισφορές για τη σύνταξή τους και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν από 8.000 – 20.000 ευρώ. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν καμία βεβαιότητα, αλλά με βάση τους αριθμούς πιστεύουν ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πιάσουν τόπο και δεν θα τους εγγυηθούν μια καλή σύνταξη στο μέλλον. Επιπλέον, πολλοί δεν έχουν αυτά τα χρήματα, διότι το 2017 τα εισοδήματα όλων είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με αυτά του 2015.
«Άρα με λιγότερα εισοδήματα, κάποιος καλείται να πληρώσει πολλαπλάσια, από πολλές πλευρές, εισφορά για το ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, άλλοι χρειάζεται να πληρώσουν από χρήματα που έχουν αποταμιεύσει και χάνουν το πλεονέκτημα να χειριστούν την αποταμίευσή τους», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος και προσθέτει ότι «πάρα πολλοί σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό που πλησιάζει το 60% των γιατρών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είτε σκέφτονται να μεταφερθούν εξ’ ολοκλήρου στο εξωτερικό είτε να μεταφέρουν με κάποιο τρόπο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού και να ζουν μισό χρόνο στο εξωτερικό και μισό στην Ελλάδα. Αυτή η εποχή είναι η χαρά του δικηγόρου και του λογιστή. Όλοι αναζητούν πώς θα σωθούν από αυτό που συμβαίνει».

Δημιουργείται Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Την ίδια στιγμή, ο Ι.Σ.Θ. προχωρεί στη δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τα ταμεία αυτά είναι ΝΠΙΔ διοικούνται από τα μέλη τους και η νομοθεσία στην οποία υπάγονται είναι ευρωπαϊκή.
«Όταν μπήκαμε στην κρίση, από το 2012 – 2014, ο νόμος προέβλεπε, μετά από εντολή της τρόικας, ότι τα παλιά ταμεία των επιστημόνων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, δεδομένου ότι η κρατική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τους πολίτες. Οι νόμοι που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη προβλέπουν ότι όποιος αποταμιεύει για τον εαυτό του δεν επιβαρύνεται με εισφορές για συντάξεις, γιατί δεν επιβαρύνει και το σύστημα αντιστοίχως», λεει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι ο Ι.Σ.Θ. τη διετία 2012 – 2014 πίστευε ότι το ΤΣΑΥ έπρεπε να μετατραπεί σε επαγγελματικό ταμείο. Αυτό απαιτούσε εργασία εκ μέρους του πανελλήνιου οργάνου μας, την οποία δεν κατέβαλε. Αντίθετα, το διάστημα 2012 – 2017 ήταν μια περίοδος κακοδιοίκησης και απώλειας τρομακτικών πόρων μέσα από το ΤΣΑΥ, για την οποία φταίνε τόσο το ΤΣΑΥ όσο και οι κακές παρεμβάσεις του κράτος. Το αποτέλεσμα ήταν το ΤΣΑΥ πλέον να μην υπάρχει και η περιουσία του αυτή τη στιγμή να ανήκει στον ΕΦΚΑ.
«Άρα χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, διότι τα χρήματα των γιατρών, οι οποίοι είχαν μια μαζεμένη οικονομική διαχείριση όλα αυτά τα χρόνια (κανένας δεν έπαιρνε υψηλές συντάξεις, το εφάπαξ του γιατρού ήταν πάντα 3.000 ευρώ) πήγαν στον ΕΦΚΑ, ο οποίος τις συντάξεις που αποδίδει, τις αποδίδει χάρη στην κρατική επιχορήγηση, διότι αλλιώς δεν μπορεί. Άρα πρακτικά η περιουσία μας εξανεμίστηκε χωρίς να σώσει και τους υπόλοιπους Έλληνες», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πλέον έχουμε μια επιλογή να φτιάξουμε εκ του μηδενός ένα επαγγελματικό ταμείο. Την απόφαση αυτή εμείς ως Ι.Σ.Θ. την πήραμε και την υλοποιούμε. Εάν όλα εξελιχθούν καλά και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την ελληνική γραφειοκρατία, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει μέσα στο 2017. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ενταχθούν στο Ταμείο αυτό -η ένταξη είναι προαιρετική- τα εισοδήματα που θα αποφασίσουν να αποταμιεύσουν για τον εαυτό τους, θα αποταμιεύονται στο ακέραιο, διότι θα απαλλάσσονται από εισφορές και φόρους βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Και μαζεύονται για την ώρα που θα συνταξιοδοτηθούν».
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης βρίσκεται υπό τον έλεγχο τριών κρατικών αρχών: της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα διοικείται και θα λειτουργεί όπως πρέπει και θα εγγυάται τα συμφέροντα των μελών του. Τέτοιο Ταμείο, αλλά μόνο για το κομμάτι της περίθαλψης, έχουν δημιουργήσει οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, ενώ το Ταμείο του Ι.Σ.Θ. θα παρέχει κυρίως εφάπαξ και σύνταξη.

Ταφόπλακα για τους φαρμακοποιούς

Ταφόπλακα για τον κλάδο των φαρμακοποιών αποτελεί το νέο ασφαλιστικό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποδεκατισμένο ελληνικό φαρμακείο. Κι αυτό διότι για ασφάλιση και φόρους καλούνται να πληρώνουν από 68% έως 72,5% του εισοδήματός τους.
«Το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει μία δεύτερη φορολογία που ξεπερνά το 27% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και προστίθεται σε όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, τις οποίες υφίστανται και αθροιστικά φτάνουν στο 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος)», τονίζει ο πρόεδρος του Φ.Σ.Θ., Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι «αποτέλεσμα αυτού είναι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που κερδίζει καθαρά 10.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν μόνο 241 ευρώ το μήνα, σε έναν που βγάζει 20.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν 525 ευρώ το μήνα και σε έναν με 30.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 798 ευρώ το μήνα, για να ζήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Εξάλλου, ήδη καλούνται να πληρώσουν τσουχτερές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ειδικότερα, μέσα σε ένα μήνα (Φεβρουάριος 2017) θα καταβάλλουν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 (μέσω πληρωμών ΕΟΠΥΥ), ενώ θα εξοφλήσουν με δική τους φροντίδα (μέσω τραπέζης) και τον Ιανουάριο του 2017. Αντίστοιχα εντός του Μαρτίου 2017 θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.

«Βόμβα» το ασφαλιστικό

Βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας χαρακτηρίζει το νέο ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Θ.), Αθανάσιος Δεβλιώτης, ενώ διερωτάται αν το ελληνικό κράτος θα έχει χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια και ποιο θα είναι το ύψος αυτών των συντάξεων.
«Την τελευταία 6ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 600.000 εργαζόμενοι, δηλαδή 100.000 κατά μέσο όρο το χρόνο. Τα προηγούμενα της κρίσης χρόνια, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 40.000, ενώ υπήρχε μεγάλος αριθμός που έμπαινε στην αγορά εργασίας. Σήμερα με την τεράστια ανεργία η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων είναι σχεδόν δύο προς ένας, δηλαδή δύο εργαζόμενοι συντηρούν έναν συνταξιούχο», δηλώνει στην «ΜτΚ» ο κ. Δεβλιώτης και προσθέτει ότι το ασφαλιστικό καταρρέει εξαιτίας της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, του δημογραφικού και της μείωσης εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την «τρύπα» των 33 δις ευρώ ευθύνεται η ανεργία, που στερεί από το σύστημα πάνω από 7 δις ευρώ, η μείωση μισθών που οδήγησε σε απώλειες 3 δις ευρώ, η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που έφεραν έλλειμμα 8,5 δις ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κοστολογείται στο 1,2 δις ευρώ, καθώς και η περικοπή των κοινωνικών πόρων που είχε κόστος 1 δις ευρώ. Στις συνολικές απώλειες προστίθενται και τα 12 δις ευρώ από το P.S.I.
«Πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Από τη μια οι συντεχνίες δεν άφηναν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν, από την άλλη οι διοικήσεις των ταμείων έπαιξαν τα λεφτά των ασφαλισμένων σε ομόλογα και τα έχασαν. Μέχρι στιγμής, ακόμα και αυτοί που κάθισαν στα εδώλιο της δικαιοσύνης, δεν αντιμετώπισαν κατηγορίες. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ‘ξήλωσε’ τα ασφαλιστικά Ταμεία και έφερε τον ΕΦΚΑ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με τη συγχώνευση αυτή θα χαθούν οι πόροι του Ταμείου μας και θα ληστευθούν ξανά τα αποθεματικά του μέσω της υποτιθέμενης αλληλεγγύης», τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «το νέο σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ο συσχετισμός του ασφαλιστικού με το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου τουλάχιστον το 70% των εσόδων του ιατρείου είναι το άθροισμα εισφορών και φόρου εισοδήματος, οδηγεί στην επαγγελματική εξόντωση των οδοντιάτρων. Το αποτέλεσμα θα είναι αφενός οι νέοι επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη χώρα για να εργαστούν με αξιοπρέπεια στο εξωτερικό, αφετέρου αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να επιβιώσουν οι συνάδελφοι και συνεπώς υστέρηση των δημοσίων εσόδων του κράτους».

Η ΟΕΝΓΕ

Την αντίθεσή της στον νέο ασφαλιστικό νόμο εκφράζει και η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρει, ο νόμος μειώνει τις συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους και επιβάλλει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιος που επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλιση του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης, επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Το ύψος της δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται στο 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.
Επίσης, ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του P.S.I., ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.