Ads Top

Καταδικάζουν σε «γύμνια» από μόνιμο προσωπικό το «Παπαγεωργίου»

Της Νικολέττας Μπούκα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Από το 2010 μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να ενισχύσει τη λειτουργία του, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν περιλαμβάνεται σε καμία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας που αφορά προσλήψεις.
Αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, οκτώ από τις 20 κλίνες ΜΕΘ, μία επιπλέον πτέρυγα ΜΕΘ με αρχικό σχεδιασμό για μονάδα εγκαυμάτων και δύο από τις δεκατέσσερις χειρουργικές αίθουσες να μην μπορούν να στελεχωθούν, ώστε να λειτουργήσουν. Επιπλέον, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού στραγγαλίζεται και η λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος PET/CT. Κι αυτό διότι μόλις ένας χειριστής εργάζεται καθημερινά πρωί και απόγευμα, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τους ογκολογικούς ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, στον έναν χρόνο λειτουργίας του μηχανήματος (13/1/2016 – 13/1/2017) εξυπηρετήθηκαν 1.200 ασθενείς, ενώ, εάν υπήρχε ενίσχυση με προσωπικό, ο αριθμός αυτός θα έφτανε τα 2.500 άτομα ετησίως.
Ο αναίτιος αυτός αποκλεισμός του «Παπαγεωργίου» από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκαλεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Για το λόγο αυτό έχει συγκαλέσει για σήμερα, στη μία μετά το μεσημέρι, έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις κινήσεις που θα κάνουν το επόμενο διάστημα.
«Το ‘Παπαγεωργίου’ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που εξαιρείται από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμη και σχετική ερώτηση βουλευτών κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν δόθηκε. Από το 2010 δεν έχει γίνει πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου υπαλλήλου. Με εξάμηνες και 12μηνες συμβάσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στην αρμόδια ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, αλλά και στάσεις εργασίας και απεργία.

Στη Βουλή

Πριν από περίπου δύο μήνες το θέμα της ανυπαρξίας οποιασδήποτε πρόβλεψης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είχε φτάσει στη Βουλή. Τη σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή την προκήρυξη για πλήρωση 1.666 θέσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης, «μελετώντας την εν λόγω προκήρυξη αλλά και παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις σας, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για οποιαδήποτε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς ενίσχυση του νοσοκομείου ‘Παπαγεωργίου’ Θεσσαλονίκης».
Οι δύο βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το «Παπαγεωργίου» έχει κίνηση που αντιστοιχεί στο 50% της δραστηριότητας του συνόλου των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι ΝΠΙΔ ενταγμένο στο ΕΣΥ και εφημερεύει στο πλαίσιο του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης ως νοσοκομείο πυλώνας και μάλιστα συχνά χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο.
Επιπλέον, η μέση πληρότητά του είναι από τις υψηλότερες στο ΕΣΥ πανελλαδικά (περίπου 90%), με χαμηλό όμως μέσο χρόνο νοσηλείας (περίπου τρεις ημέρες), γεγονός που αναδεικνύει πραγματική διακίνηση ασθενών και όχι πλασματική πληρότητα, με την επιβάρυνση να έχει αυξηθεί μετά τις προσφυγικές ροές κι ενώ ήδη έχει αναπτύξει και λειτουργεί 150 κλίνες επιπλέον του αρχικού σχεδιασμού (πλέον των 750 έναντι 625).
Η ετήσια αυτή κίνηση αποτυπώνεται με περισσότερους από 70.000 νοσηλευόμενους, περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις, πάνω από 100.000 εξετασθέντες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 220.000 εξετασθέντες στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, 30.000 συνεδρίες στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, πάνω από 2.500 επεμβατικές καρδιολογικές πράξεις και περισσότερες από 300.000 ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις κάθε είδους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.