$type=slider$snippet=hide$cate=0

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ιάσιμος» σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό σήμερα, είναι ιάσιμος και αυτό οφείλεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σημαντικά.
«Έχουν γίνει πολλά βήματα και πολλά άλματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια, με μικρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος.
«Η επιστήμη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, που εμφανίστηκε από τότε που υπάρχουν οι πολυκύτταροι οργανισμοί και τα πρώτα ευρήματα σε προγόνους των ανθρώπων έχουν ηλικία 7.000 ετών. Ιδιαίτερη, όμως, εξάπλωση της νόσου παρατηρείται από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων (η γήρανση του πληθυσμού) και οι ανθυγιεινές ατομικές συνήθειες και κοινωνικές συνθήκες αποτελούν τους κύριους παράγοντες που αύξησαν τόσο πολύ τα κρούσματα καρκίνου. Και αν η αντιμετώπιση της νόσου ξεκίνησε να έχει περισσότερες επιτυχίες σχετικά πρόσφατα, από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν, σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.
Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται, το ίδιο συμβαίνει με τον καρκίνο του όρχεως, του προστάτη, του θυρεοειδούς, πολλά λεμφώματα κ.α., ενώ με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, οι ασθενείς επιζούν για πάρα πολλά χρόνια με καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.
Φυσικά, σημειώνει, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη νίκη και σημαντικό ρόλο στο «πεδίο της μάχης» παίζει η πρόληψη, η οποία πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, Πολιτείας, γιατρών, κοινωνίας, ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στην ιατρική κοινότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει υποτιμήσει τη σημασία της». Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, «πολύ αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του μελανώματος». 
«Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αντιμετωπίζεται» και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την απειλή του καρκίνου παρελθόν αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, τονίζοντας ότι μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική για τη μείωση κατά 30% των νέων περιστατικών καρκίνου είναι η αλλαγή συγκεκριμένων ανθυγιεινών συνηθειών της καθημερινής ζωής.
 «Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η μόλυνση των πόλεων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου». Υπολογίζεται πως 3,7 εκατ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Παγκοσμίως τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται ετησίως, από 14 εκατ. το 2016, θα φτάσουν το 2030 τα 21,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατ. θα φτάσουν τα 13 εκατ.
 Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, εστιάζει στη μη ύπαρξη αρχείου καταγραφής των περιστατικών καρκίνου, παράγοντας που καθιστά «αδύνατες τις στέρεες εκτιμήσεις», βάσει των οποίων χαράσσονται πολιτικές. «Φαίνεται», λέει, «η χώρα μας να είναι σε καλύτερη μοίρα, με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους από άλλες, ωστόσο η έλλειψη αρχείου νεοπλασιών δεν επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων». Σε ερώτηση αν η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ο κ. Φιλόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιολόγηση της κατάστασης υγείας από αξιόπιστους οργανισμούς και ερευνητές «υπάρχει μία επιδείνωση σ' ότι αφορά την επιβίωση των ασθενών, αλλά και πάλι επιτρέψτε μου να εκφράσω αμφιβολίες για τη δυνατότητα αποδείξεων, αφού λείπουν τα ακριβή στατιστικά στοιχεία. Σε κάθε, όμως, περίπτωση η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε σε όλες τις χώρες που την έχουν βιώσει με επιδείνωση των δεικτών υγείας. Ας ελπίσουμε το σύστημα υγείας μας να αντέξει περισσότερο και οι ανθυγιεινές συνήθειες που συνοδεύουν τη φτώχεια να μην "υιοθετηθούν" από την πλειονότητα των συμπολιτών μας».
Ο κ. Φιλόπουλος απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση και κινητοποίηση όλων, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις γύρω από την επάρατη νόσο, οι δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπείες και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που συχνά βιώνουν οι καρκινοπαθείς».
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία «βγαίνει στους δρόμους», σε πολλές πόλεις, για να ενημερώσει τους πολίτες και να τους ευαισθητοποιήσει πάνω στο κεντρικό της σύνθημα που είναι «Μπορούμε- Μπορώ να βοηθήσω να πάψει ο καρκίνος να απειλεί τον καθένα και όλους μας».
Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα γίνουν στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στο Golden Hall και στις Αχαρνές, από τις 11- 16.00. «Με μουσική, φυλλάδια, επιστημονικούς συμβούλους, τη διανομή φρούτων και χυμών, για να τονίσουμε την σημασία της "Υγιεινής Διατροφής", θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα "Υγεία και Σωματική Άσκηση" και να πείσουμε ότι η πρόληψη είναι σοβαρή υπόθεση και δυνατό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου».
Παράλληλα στο Golden Hall η ΕΑΕ θα προσφέρει δωρεάν σπιρομέτρηση για έλεγχο του αναπνευστικού. «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την απειλή του καρκίνου παρελθόν», καταλήγει ο κ. Φιλόπουλος.

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικα,471,Αμυνα,59,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,19,Απόψεις,2250,Γυναίκα,3,Διασκέδαση,15,Διάφορα,1408,Εθνικά,174,Εικαστικά,1,Εκκλησία,857,Εκλογές 2014,37,Εκλογές 2015,27,Ελλαδα,4378,Ελληνοτουρκικά,138,Επικαιρότητα,69,Επισκόπηση τύπου,83,Θεσσαλονίκη,2756,ιστορικά,41,Κοινωνια,2391,Κοσμος,3294,Κυπρος,214,Μουντιάλ,30,Οικονομια,2832,Ορθοδοξία,904,ΟΤΑ,1,παιονία κιλκις,611,Περιβάλλον,8,Περιεργα,4,Πολιτικη,2551,Πολιτισμός,79,Σαν σημερα,92,Σινεμά,1,Τεχνολογία,42,Υγεία,88,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,1,CREATIVES,7,CULTURE,3,English,14,english edition,34,feature,37,featured,6180,featured post,28,lifestyle,41,media,28,News,208,NRS-Import,1,slider,17023,Society,7,Travel,209,video,23,zblog,4,
ltr
item
SynoraNews: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ιάσιμος» σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ιάσιμος» σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
https://2.bp.blogspot.com/-h62pY8TKgfQ/WJWtUzGjjzI/AAAAAAAAl-g/MF4708gzYOcfaHlpBPDrDfXiVNajseRkACLcB/s640/3.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-h62pY8TKgfQ/WJWtUzGjjzI/AAAAAAAAl-g/MF4708gzYOcfaHlpBPDrDfXiVNajseRkACLcB/s72-c/3.jpg
SynoraNews
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_86.html
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_86.html
true
1027476136815526915
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy