Ads Top

Νέα κηρύγματα μίσους στο Ωραιόκαστρο - Ακροδεξιές αθλιότητες μπροστά στους μαθητές

Με κραυγές και προκλητικά κηρύγματα μίσους απέναντι σε 9 προσφυγόπουλα, ηλικίας 7 έως 12 ετών, αλλά και με μια χυδαία επίθεση στη μνήμη του δολοφονημένου από μέλος της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα, 15 ακροδεξιοί, μέλη της λεγόμενης Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Ωραιοκάστρου, φώναξαν χθες έξω από το 1ο Δημοτικό της περιοχής πως είναι αντίθετοι στη διάδοση της ελληνικής παιδείας σε «λαθραία», όπως αποκαλούν, τα παιδιά των προσφύγων.
Απέναντί τους βρέθηκαν μερικές δεκάδες άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και αριστερών οργανώσεων, με την Αστυνομία να δημιουργεί ανθρώπινο τείχος και το «πολεμικό» κλίμα να κρατάει επί ώρες, την ώρα που οι γονείς έσπευδαν να πάρουν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν. Δύο φορές απειλήθηκε σύρραξη, ενώ άτομα των δύο πλευρών που πήδηξαν τα κάγκελα συνεπλάκησαν μέσα στο προαύλιο του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άνδρας και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Χαιρετισμούς στον Φύσσα» ακούστηκε να φωνάζει προκλητικά νωρίτερα ένας από τους συγκεντρωμένους ακροδεξιούς στα μέλη συλλογικοτήτων που έφτασαν για να καλωσορίσουν τα 9 προσφυγόπουλα και να τους χαρίσουν ένα δώρο. Η πέρα από κάθε όριο πρόκληση άναψε τα αίματα, με τους αντιεξουσιαστές να απαντούν οργισμένα και τις δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να δίνουν μάχη για να κρατήσουν τα δύο μπλοκ σε απόσταση ασφαλείας.
Οι ακροδεξιοί, από τους οποίους αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι κανένας γονέας μαθητή του συγκεκριμένου σχολείου, παρέμειναν επί ώρες στο σημείο, τρομοκρατώντας γονείς και ανήλικους μαθητές, ενώ επιτέθηκαν με χυδαίο τρόπο σε γυναίκα δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού, την ώρα που βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση, μεταφέροντας τα γεγονότα.
Την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα υποδοχής των προσφυγόπουλων, αλυσοδέθηκαν στα κάγκελα του σχολείου, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των παιδιών.
«Πρόκειται για γεγονότα που μας θλίβουν και μας προβληματίζουν, αλλά οι αντιδράσεις είναι μεμονωμένες. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα, όπως συνέβη στον Προφήτη του Δήμου Βόλβης και σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε στο «Εθνος» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων θα υλοποιηθεί κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Των χθεσινών επεισοδίων είχε προηγηθεί την Παρασκευή κίνηση εντυπωσιασμού, όπου μέλη της λεγόμενης Πατριωτικής Κίνησης είχαν αλυσοδεθεί στην πόρτα του σχολείου

Επίθεση
Στο στόχαστρο των μελών της λεγόμενης Πατριωτικής Κίνησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, λόγω της ομόφωνης απόφασης που έχουν πάρει για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων.
«Μου επιτέθηκαν προσωπικά με χυδαίους χαρακτηρισμούς για μένα και την οικογένειά μου, επειδή κάνω το καθήκον μου», είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Σκανδάλης, και προσέθεσε: «Ομόφωνα ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να είναι συνεπής σε αυτά που διδάσκουμε στα παιδιά μας: Διδάσκουμε τη δικαιοσύνη, την ισότητα, το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον τόπο καταγωγής τους. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ανακόλουθοι απέναντι σ΄αυτά που διδάσκουμε. Η μόρφωση διώχνει τον φανατισμό, κάνει τον άνθρωπο χειραφετημένο και ελεύθερο, ενώ η πατρίδα μας θα έχει μόνο κέρδος που αυτά τα παιδιά θα γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες».

Με τριήμερη αποχή απαντούν οι γονείς στα επεισόδια

Οι ακραίες αντιδράσεις έγιναν στη σκιά της τριήμερης αποχής που αποφάσισε ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, αντιδρώντας κι αυτός στην επιλογή του σχολείου τους για την υποδοχή των 9 προσφυγόπουλων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύνδεση με τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης.

Παρά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, που καλωσορίζει τα παιδιά της δομής φιλοξενίας «Αλεξίλ», ο Σύλλογος Γονέων αντέδρασε και αποφάσισε μεταξύ άλλων να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, συνολικά κατά της δημιουργίας Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων.
Χθες, πρώτη μέρα της αποχής, σε σύνολο 341 μαθητών και μαθητριών απουσίαζαν από τις τάξεις τους 130, μαζί με τους ασθενείς, που την περασμένη Παρασκευή ήταν 40.
Μεγάλη ήταν χθες η διαρροή από το ολοήμερο σχολείο, όπου απέμειναν λιγότερα από 20 παιδιά, σε σύνολο 76.
Η διεύθυνση του σχολείου αποδίδει το γεγονός στην ένταση που υπήρξε λόγω των δύο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
«Ερχονται οι γονείς και παίρνουν τα παιδιά τους γιατί φοβούνται ότι θα γίνουν επεισόδια», είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.