Ads Top

Γλέντια στις γειτονιές στήνουν οι δήμοι για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης

Παραδοσιακά γλέντια, αναβίωση εθίμων ακόμη και καρναβαλικές παρελάσεις θα κυριαρχήσουν σήμερα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.
Για όγδοη συνεχή χρονιά το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσει τους ρυθμούς του ποδηλατικού καρναβαλιού. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα από τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος. Θα ακολουθήσει παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, που θα είναι οργανωμένοι σε θεματικές ομάδες με συμβολικό και σατυρικό χαρακτήρα.

Παρέλαση στην Τριανδρία

Παρέλαση καρναβαλιστών οργανώνει σήμερα η δημοτική ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, και με άλλους τοπικούς φορείς. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα από τη συμβολή της οδού Γυμναστηρίου με την Ελευθερίας. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι θα διέλθουν από τις οδούς Αγίου Σπυρίδωνος και Τρικούπη. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας με ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Στο δήμο Καλαμαριάς

Παραδοσιακά γλέντια σε δύο κεντρικά σημεία της περιοχής οργανώνει στις 7.00 σήμερα το απόγευμα ο δήμος Καλαμαριάς. Στην κεντρική πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, πλησίον του δημαρχείου, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το γαϊτανάκι, το μπουρανί της Θεσσαλίας, οι φανοί της Κοζάνης και το έθιμο του Μπέη. Στη γιορτή θα ακουστούν αποκριάτικα τραγούδια από τη Μυτιλήνη, οι γνωστές «Γλεντιστάδες», ενώ θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τον Πόντο. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από το νωρίς το απόγευμα, ενώ στους παρευρισκόμενους θα προσφέρονται ακόμη κρασί και λουκούμια.
Την ίδια ώρα ανάλογο γλέντι θα στηθεί στον αύλειο χώρο του 4ου γυμνασίου Καλαμαριάς, στην περιοχή του Βότση.

Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Με μπουλούκια και το παραδοσιακό τσίκνισμα θα γιορτάσει τη σημερινή ημέρα ο δήμος Νεάπολης – Συκεών. Το καθιερωμένο γλέντι για την Τσικνοπέμπτη θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Ειρήνης, στο κέντρο της Νεάπολης. Εκεί θα καταλήξει το μπουλούκι των μεταμφιεσμένων, το οποίο λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους της περιοχής συνοδεία χάλκινων. Στην πλατεία Ειρήνης μέλη του συλλόγου πολιτισμού και παράδοσης Κυμίνων θα παρουσιάσουν το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, ενώ τον κόσμο θα ξεσηκώσουν οι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές από την Ανθή Σερρών.
Αύριο, στις 6.00 το απόγευμα, οργανώνεται παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο κλειστό γήπεδο Αγίου Παύλου, στο τέρμα της Ανθέων. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, οργανώνεται πάρτι για τα παιδιά από την περιοχή των Συκεών στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου και 5ου δημοτικών σχολείων, στη συμβολή της Ζ. Γουναρίδη με την οδό Μελίνας Μερκούρη. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου σειρά θα πάρουν τα παιδιά από την περιοχή των Πεύκων, τα οποία από τις 6.00 το απόγευμα θα ξεφαντώσουν στους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου Πεύκων, επί της οδού Δημοκρατίας 8. Στη δημοτική ενότητα της Νεάπολης το αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά θα οργανωθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου

Με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα οργανωθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, τις οποίες έχει προετοιμάσει ο δήμος Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου το πάρτι θα πραγματοποιηθεί στο Κονταξοπούλειο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο, στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας στο κλειστό γυμναστήριο Νεοχωρούδας και στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας στο κλειστό γυμναστήριο Δρυμού «Χρ. Νέτσικας».
Την Κυριακή περισσότερες από δεκαπέντε ομάδες και 1.000 καρναβαλιστές θα πλημμυρίσουν με ήχους και χρώματα το Ωραιόκαστρο. Η έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου. Οι καρναβαλιστές θα καταλήξουν στον εξωτερικό χώρο του Κονταξοπούλειου δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου, όπου θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι μέχρι αργά το απόγευμα. Η καλύτερη ομάδα μεταμφιεσμένων θα βραβευθεί και θα ταξιδέψει στην Ξάνθη, για να συμμετάσχει στο φημισμένο ξανθιώτικο καρναβάλι.

Στο δήμο Κορδελιού – Εύοσμου

Αφιερωμένη στα παιδιά θα είναι η αποκριάτικη γιορτή που οργανώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ευόσμου. Η εκδήλωση, την οποία προετοιμάζει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2.00 μετά το μεσημέρι. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με παιχνίδια, κλόουν, ζωγραφική, πινιάτες και άλλα αποκριάτικα δρώμενα.

Στο δήμο Θέρμης

Το έθιμο των φανών της Κοζάνης θα αναβιώσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο πάρκο του Πλαγιαρίου. Η εκδήλωση, την οποία οργανώνουν ο δήμος Θέρμης και η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού, θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα θα οργανωθεί αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά, στις 5.30 το απόγευμα, στη δημοτική κοινότητα Βασιλικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.