Ads Top

Η Θεσσαλονίκη κρίκος στο νέο Δρόμο του Μεταξιού

Με αναφορές στις προοπτικές που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη με το σχέδιο της Κίνας για αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού πραγματοποιήθηκε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκδήλωση έναρξης του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς ή Φεστιβάλ των Φαναριών και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του συμβόλου της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσία του Κινέζου πρέσβη, Τζόου Σιαολί, του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψινάκη, εκπροσώπων της ΔΕΘ, αντιπροσωπείας του Γ’ Σώματος Στρατού και μελών της κινέζικης κοινότητας ξεκίνησε μία σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ.
«Οι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας έδωσαν τα φώτα τους στον πλανήτη και ήρθε η ώρα αυτή την ιστορική σχέση να την κάνουν και οικονομική σχέση. Αυτός είναι ο στόχος της 82ης ΔΕΘ να αναδείξουμε τη συνεργασία που μπορεί να έχουν σε οικονομικό επίπεδο η Κίνα και η Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
Υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικά ένα σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών γιατί ήταν μέρος του Δρόμου του Μεταξιού, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξαναγίνει σήμερα αυτό που υπήρξε, ένα σημείο συνάντησης της Κίνας και της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Ηelexpo ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κινεζική κοινότητα της πόλης που συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και στην οικονομία της πατρίδας μας.
«Το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη ΔΕΘ ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και παρουσίασε τα αποτελέσματα των πρώτων σταδίων των μεταρρυθμίσεων της και του ανοίγματος της αγοράς της. Δεκαεννέα χρόνια μετά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και συμμετέχοντας για δεύτερη φορά ως τιμώμενη χώρα επιδεικνύει την ισχυρή προσήλωση και τις μεγάλες προσδοκίες της από τη ΔΕΘ, αλλά και από τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας» επισήμανε στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί.
«Με γεμίζει ικανοποίηση που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη σε αυτή τη χαρούμενη τελετή για τον εορτασμό του παραδοσιακού Φεστιβάλ των Φαναριών, το οποίο σηματοδοτεί τον ορισμό της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2017. Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε επίσης πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το Νέο Έτος» τόνισε.
Ο πρέσβης της Κίνας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε σημαντικό κόμβο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη και έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Σήμερα η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφιά, τη συμμετοχικότητα, την ανοιχτή αγορά και την καινοτομία της, ενώ έχει αναδειχθεί σε τόπο παραγωγικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στους τομείς τους πολιτισμού, του εμπορίου, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ΔΕΘ με τη μακρά ιστορία των 90 ετών αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα στολίδι της πόλης και έχει εξελιχθεί σε σημαντική πύλη εισόδου κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη» είπε.
Ο κ. Σιαολί τόνισε ότι Κίνα και Ελλάδα έχουν αναλάβει κοινή στρατηγική δέσμευση να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά στο σημαντικότερο κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης και σε κρίσιμο πυλώνα συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού.
«Η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινά από τον Πειραιά και καταλήγει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Θεσσαλονίκης θα διασυνδέει τον θαλάσσιο με τον ηπειρωτικό Δρόμου του Μεταξιού. Η υλοποίηση αυτή της στρατηγικής θα αποφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες οικονομικής ολοκλήρωσης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και θα προσελκύσει τη συμμετοχή περισσότερων κινέζικων επιχειρήσεων στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής, ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της διασύνδεσης των υποδομών» ανέφερε.
«Ως σημαντικός κρίκος της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Οδού η Θεσσαλονίκη σίγουρα θα απολαύσει ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης» τόνισε.
Παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, των εκπροσώπων της ΔΕΘ- Helexpo, φορέων και επιμελητηρίων και μελών της κινεζικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, άρχισε μια πολύχρωμη γιορτή για τον εορτασμό του Έτους του Κόκορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.