Ads Top

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης για το ΑΠΘ

Του Αλέξανδρου Φωτιάδη 

Τριακόσιες και πλέον φωτογραφίες και σχέδια από το πανεπιστημιακό αρχείο, συλλογές και αδημοσίευτα προσωπικά αρχεία περιλαμβάνει η έκθεση “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού” που εγκαινιάζεται αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στο εγχείρημα της απεικόνισης του ιδιαίτερου χαρακτήρα του πανεπιστημιακού campus και τον συσχετισμό της αρχιτεκτονικής του με τον αστικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης που ξεκινά από τα σχέδια του Εμπράρ (1917) και φτάνει μέχρι σήμερα μετείχαν και δεκάδες φοιτητές του Ιδρύματος. Η Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ) συνεισέφερε στην σύγχρονη απεικόνιση του Πανεπιστημίου ενώ οι φοιτητές της Καλών Τεχνών θα παρουσιάσουν τα δικά τους έργα ως μία παράλληλη έκθεση μέσα στην έκθεση. Εξάλλου, παράλληλα με την έκθεση θα δημοσιευτεί και ένα βιβλίο με απεικονίσεις, κριτικές και πληροφορίες για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου.
“Το μουσείο Θεσαλονίκης είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να υποδεχθεί μία τόσο σημαντική έκθεση” σχολίασε η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ότι η Έκθεση “θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του ΑΠΘ που εξακολουθεί να αποτελεί πόλο πρωτοπορίας και καινούργιων ιδεών”. Μάλιστα, η κα. Βελένη γνωστοποίησε ότι πρώτο δίμηνο της άνοιξης θα προσέλθουν 30 – 40.000 επισκέπτες ενώ οι ιθύνοντες του Μουσείου σχεδιάζουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Από τη δική του πλευρά, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καθηγητής Περικλής Μήτκας σχολίασε ότι “η έκθεση περιλαμβάνει τα σχέδια και τις προσπάθειες των οραματιστών για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης μέσα στο κέντρο της πόλης. Σε αυτά τα σχέδια υπάρχουν οράματα για ένα πανεπιστήμιο εκείνης της εποχής και την εξέλιξη του μέχρι σήμερα”. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μήτκας, η ιδιαιτερότητα του ΑΠΘ είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ζει, ή και καθορίζει, τον παλμό της με αποτέλεσμα να προσιδιάζει στα σχέδια για “μια πόλη μέσα στην πόλη”.
“Το Πανεπιστήμιο εμφανίζεται ως μία αλυσίδα αστικού και αρχιτεκτονικού εκσυγχρονισμού κι αυτό έχει μεγάλη σημασία σε όλη αυτή την πορεία” σημείωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Καθηγητής Νίκος Καλογήρου που έχει την γενική επιμέλεια της έκθεσης και συμπλήρωσε ότι “Το campus του ΑΠΘ είναι το μοναδικό που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Ενώ η πόλη είναι φτιαγμένη με οικοδομικά τετράγωνα και πλατείες, η πανεπιστημιούπολη έχει ελεύθερες μονάδες μέσα σε ένα σημαντικό χώρο πρασίνου όχι άριστη στον χώρο”.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας, σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι η τελευταία για τα 90 χρόνια του Αριστοτελείου και πρόσθεσε ότι οι ιθύνοντες του Ιδρύματος προσπαθούν να επεκτείνουν τις γιορτές μέχρι τα 100 χρόνια ζωής του προκειμένου να αναδείξουν ότι “το Αριστοτέλειο είναι εδώ”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με την υποστήριξη του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αύριο στις 19.00.

Εκπέμπει S.O.S ο Μήτκας

Αιχμηρή σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 που κατάφερνε να φτιάξει Πανεπιστήμια και την σημερινή που δεν μπορεί να τα συντηρήσει έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ: “Με πίκρα σας λέω ότι η Ελλάδα του ’50 και του ’60 έβγαινε ρημαγμένη από τους πολέμους και έφτιαχνε Πανεπιστήμια ενώ αυτή του 2017, που αποτελεί κράτος – μέλος της Ε.Ε δεν μπορεί να τα διατηρήσει”, σημείωσε και κατέληξε: “Η πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην εκπαίδευση των νέων”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.