$type=slider$snippet=hide$cate=0

Επιχείρηση... Βαλκανιζατέρ: Μπλόκο για ελληνικές εταιρείες - σφραγίδα στα Βαλκάνια

«Μπλόκο» στις εικονικές μεταφορές ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο προβλέπει εντατικούς ελέγχους και διασταυρώσεις αλλά και νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.
«Μπλόκο» στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε εικονικές ενάρξεις εργασιών ή μεταφορά έδρας στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο) προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με εντατικούς φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις αλλά και με νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί ή μεταφέρει την έδρα τους τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα.
Σε πρώτη φάση να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στις γειτονικές χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία να ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών στη γειτονική χώρα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές επιχειρήσεις που ενώ φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα στην πραγματικότητα ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Ετσι, με τον τρόπο αυτόν φορολογούνται για τα κέρδη που αποκτούν στη Βουλγαρία με συντελεστή 10% αντί 29% που ισχύει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.
Οπως αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός, σημαντικό μέρος αφορά πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση. Προφανώς, προσθέτει, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση.
Σχέδιο με στόχο να μπλοκάρει τη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών

Πρωτοβουλίες
Επίσης, υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως η CCBR (Country By Country Report) που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών-μελών και θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυρίως στη Βουλγαρία. Το 2015 ιδρύθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία περίπου 15.000 εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 οι επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 2.500.

Προσέγγιση μέσω Διαδικτύου από κυκλώματα επιτηδείων

Επιτήδειοι βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επιχειρηματίες για μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας τους προσεγγίζουν μέσω Διαδικτύου ή με αποστολή email, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που εξασφαλίζει η ίδρυση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία και αναλαμβάνοντας με το αζημίωτο όλη τη διαδικασία.
Στα διαφημιστικά τους μηνύματα τονίζουν ιδιαίτερα τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (εταιρικός 10% και 5% στα μερίσματα), τα φθηνότερα λειτουργικά κόστη, τη δυνατότητα virtual έδρας -δηλαδή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δική της φυσική έδρα-, το χαμηλό λογιστικό κόστος.
Και όπως επισημαίνουν, «όλα τα παραπάνω σας προσφέρονται τελείως νόμιμα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Βουλγαρία ανήκει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορείτε να κινείστε επιχειρηματικά διεθνώς με μειωμένο κόστος, αλλά μέσα στα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Οπως μας εξηγούν λογιστές, αυτό που παρουσιάζουν σαν μια «ιδανική» κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για όσους ίδρυσαν ή προτίθενται να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους βάσει των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών, λαμβανομένων υπόψη του τόπου άσκησης καθημερινής διοίκησης, του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων, του τόπου συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης και της συνέλευσης των εταίρων-μετόχων, του τόπου κατοικίας των μελών της διοίκησης και του τόπου κατοικίας των εταίρων ή μετόχων.


Μαρία Βουργάνα
ethnos.gr

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικα,466,Αμυνα,59,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,17,Απόψεις,2248,Γυναίκα,3,Διασκέδαση,15,Διάφορα,1408,Εθνικά,174,Εικαστικά,1,Εκκλησία,853,Εκλογές 2014,37,Εκλογές 2015,27,Ελλαδα,4375,Ελληνοτουρκικά,138,Επικαιρότητα,69,Επισκόπηση τύπου,83,Θεσσαλονίκη,2750,ιστορικά,41,Κοινωνια,2386,Κοσμος,3284,Κυπρος,214,Μουντιάλ,30,Οικονομια,2831,Ορθοδοξία,900,ΟΤΑ,1,παιονία κιλκις,611,Περιβάλλον,8,Περιεργα,4,Πολιτικη,2546,Πολιτισμός,79,Σαν σημερα,92,Σινεμά,1,Τεχνολογία,42,Υγεία,88,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,1,CREATIVES,7,CULTURE,3,English,14,english edition,34,feature,37,featured,6180,featured post,21,lifestyle,41,media,27,News,208,NRS-Import,1,slider,16987,Society,7,Travel,209,video,23,zblog,4,
ltr
item
SynoraNews: Επιχείρηση... Βαλκανιζατέρ: Μπλόκο για ελληνικές εταιρείες - σφραγίδα στα Βαλκάνια
Επιχείρηση... Βαλκανιζατέρ: Μπλόκο για ελληνικές εταιρείες - σφραγίδα στα Βαλκάνια
https://2.bp.blogspot.com/-LbOQMhdwIZU/WJxCML0kpFI/AAAAAAAAmb4/wusYPu_CVPsNlq1rTmNjGBgC1N5bJ_xigCLcB/s640/6.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-LbOQMhdwIZU/WJxCML0kpFI/AAAAAAAAmb4/wusYPu_CVPsNlq1rTmNjGBgC1N5bJ_xigCLcB/s72-c/6.jpg
SynoraNews
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_413.html
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_413.html
true
1027476136815526915
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy