Ads Top

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Κόκκινος» συναγερμός στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η πολυδιάσπαση των αγροτών, έτσι όπως εμφανίζεται στις φετινές κινητοποιήσεις, με τις διαφορετικές εκφράσεις των αγροτοσυνδικαλιστών, απασχόλησαν τις συσκέψεις που έγιναν χτες τόσο στη Νίκαια της Λάρισας όσο και στον Λευκώνα Σερρών.
Αμφότεροι ωστόσο ζήτησαν ξεχωριστές συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο Βαγγέλης Μπούτας άφησε αιχμές για τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος και ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο γραμμές πάλης», μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και μία άλλη από «διάττοντες αστέρες» που εκπροσωπούν, όπως είπε, τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών.
Το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους των τεσσάρων υπουργείων για την Παρασκευή και παράλληλα διοργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων κ.ά.
Προθεσμία
Μέχρι αύριο περιμένουν συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν χθες στον Λευκώνα Σερρών, σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων στο Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός φορτίων που δεν μπορούν να φύγουν για τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΘ Α.Ε., Κωνσταντίνο Μέλιο, έχουν ήδη εγκλωβιστεί πάνω από 120.000 τόνοι χύδην φορτίων, κυρίως νικέλιο και χαλυβουργικές ύλες, με προορισμό βιομηχανίες της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μέλιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάθε φορτίο που μετακινείται σε άλλο λιμάνι, δεν επιστρέφει, ενώ έθεσε και θέμα αξιοπιστίας του λιμανιού.
Αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας, Βασίλης Καμπάκης, δήλωσε ότι φορτία που ήταν να μεταφερθούν στα Σκόπια και στο Βελιγράδι, παραμένουν στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, «με ό,τι αυτό σημαίνει σε όρους οικονομικούς, αλλά και αξιοπιστίας».
Την έντονη ανησυχία του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, Μπράνκο Αζεσκι. Με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Δημήτρη Γιαννακάκη, αλλά και προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ζητά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στους Ευζώνους, γιατί έχει, όπως αναφέρει, αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική απόδοση των εταιρειών και των δύο πλευρών.
Ο Μπ. Αζεσκι υποστηρίζει ότι αν δεν βρεθεί έγκαιρα λύση, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε φόβους και για αποκλεισμό άλλων σημείων συνοριακών διελεύσεων, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει ευρύτερες, διεθνείς, διαστάσεις και για τις δύο χώρες.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.