Ads Top

Το σκληρό (και επικίνδυνο) ροκ του Ταγίπ Ερντογάν

του Γιώργου Τσαλακού

Αιγαίο και Κυπριακό έχουν ενταχθεί στη στρατηγική της έντασης και της εθνικιστικής έκρηξης του Ερντογάν στο δρόμο για την Μεγάλη Πύλη.
Ο Ταγιπ Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν την πραγματοποίηση του νεο-οθωμανικού του ονείρου. Με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα ενδυθεί τις υπερεξουσίες που πάντα ήθελε, αντάξιες εκείνων της Μεγάλης Πύλης.
Σε αυτή την πορεία βαδίζει δια πυρός και σιδήρου. Η απόπειρα πραξικοπήματος  της 15ης Ιουλίου του έδωσε την ευκαιρία να ξηλώσει όλους τους ανεπιθύμητους από τον κρατικό μηχανισμό, το στρατό, τη δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις όμως δεν αρκούν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πορεία της τουρκικής οικονομίας, που πάει από το κακό στο χειρότερο, προκαλούν αντιδράσεις. Και οι αντιδράσεις προκαλούν προβληματισμό ως προς την πορεία της χώρας. Αυτό το κλίμα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα.
Προηγείται μεν το «ναι» με 54% αλλά «ένα» 46% λέει «όχι». Και ασφαλώς αυτό δεν ικανοποιεί τον Ερντογάν που θα ήθελε μια θριαμβευτική επικράτηση.
Ο εναγκαλισμός με την τουρκική ακροδεξιά των «Γκρίζων Λύκων» (ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε το σήμα τους από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης) υπηρετεί ακριβώς το στόχο του Ερντογάν για μια πανηγυρική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, πράγμα που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής.
Ταυτόχρονα, όμως, συμβάλλει στην έκρηξη του τουρκικού εθνικισμού που θέλει επέκταση της τουρκικής επιρροής στην περιφέρεια της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε εδώ και καιρό αυτό το ρίσκο. Μπορεί να μην είχε τις επιτυχίες που ανέμενε προς Ανατολάς αλλά τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται και στη Συρία και στο Ιρακ.
Η στρατηγική αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιατι και προς Δυσμάς ο Ερντογάν αναζητεί μέτωπα για να καταγάγει εθνικιστικούς θριάμβους. Η αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μια συνεννόηση, επιβεβαιώνει απλώς την επιλογή της ρήξης .Τα διαδοχικά επεισόδια στο Αιγαίο και οι καθημερινές πλέον προκλήσεις κατά της Ελλάδος είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Στην τουρκική στρατηγική, Αιγαίο και Κυπριακό είναι ένα. Και αντί να πιστεύουμε (όπως ελέχθη από επίσημα χείλη) πως η Τουρκία στριμώχτηκε -κατά τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό- στο θέμα των εγγυήσεων για αυτό και κωλυσιεργεί είναι καλύτερα να δούμε την μεγάλη εικόνα.
Αιγαίο και Κυπριακό έχουν ενταχθεί στη στρατηγική της έντασης και της εθνικιστικής έκρηξης του Ερντογάν στο δρόμο για την Μεγάλη Πύλη. Ο τούρκος πρόεδρος παίζει μάλιστα στα όρια. Το περιστατικο με το τουρκικό πολεμικό στο Φαρμακονήσι, που έβαλε με πραγματικά πυρά, είναι ενδεικτικό του τι μπορει να προκύψει. Οι περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία αλλά κυρίως ευθυκρισία. Γιατί τα όρια μεταξύ της εκτίμησης ότι η τουρκική επιθετικότητα συνιστά επικοινωνιακή εκστρατεία και των δυνητικών απειλών είναι αυτή τη στιγμή δυσδιάκριτα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.