Ads Top

Αποφάσεις Τσίπρα για Α’ προβλήτα, ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος» και «Π. Μελά»

Του Νίκου Ηλιάδη

Ήταν σχεδόν βέβαιο εξ αρχής. Όσο καλή πρόθεση κι αν είχε ο Αλέξης Τσίπρας, η δέσμευσή του ότι θα βρίσκεται κάθε δεκαπέντε ημέρες στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη ήταν αδύνατον να εκπληρωθεί. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και κάθε πρωθυπουργού δεν επιτρέπει τέτοιας ήσσονος σημασίας δραστηριότητες, οι οποίες άλλωστε ταιριάζουν σε ένα υφυπουργικό, άντε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο ασχέτως των προθέσεων και των συμβολισμών, καθώς και της εξαιρετικά πενιχρής μέχρι στιγμής προσφοράς του παραρτήματος του Μεγάρου Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη, η ίδρυσή του είναι αλήθεια ότι δημιούργησε προσδοκίες και προκάλεσε κάποια κινητικότητα για πολλά λιμνάζοντα θέματα. Θέματα για τα οποία η πόλη ζητά απαντήσεις και ξεκάθαρες και οριστικές λύσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η διαχείριση τριών ακινήτων, γύρω από τα οποία έχουν αναπτυχθεί μεγάλες έριδες τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη προβλήτα του λιμανιού, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Και τα τρία αυτά ζητήματα ετέθησαν υπόψη του πρωθυπουργού στις συσκέψεις τις οποίες έκανε στη Θεσσαλονίκη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα τα επιλύσει και πλέον η Θεσσαλονίκη αναμένει τις τελικές αποφάσεις του.

Τα εμπόδια για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ Α.Ε. άνοιξε τη συζήτηση για την τύχη της πρώτης προβλήτας, η οποία εδώ και κάμποσα χρόνια στερείται ουσιαστικά λιμενικών χρήσεων, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε το αίτημα η πρώτη προβλήτα να εξαιρεθεί από την ιδιωτικοποίηση και να παραχωρηθεί σε αυτόν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ φάνηκε να συναινεί στο αίτημα, υποσχόμενος ότι «η πρώτη προβλήτα θα αποδοθεί στο λαό της πόλης, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού». Στη συνέχεια όμως το ΤΑΙΠΕΔ διεμήνυσε στο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς ο χώρος περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό εξόργισε το δήμαρχο, ο οποίος προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Παράλληλα ο κ. Μπουτάρης έστειλε στις 16 Νοεμβρίου επιστολή στον κ. Τσίπρα, στην οποία αναπτύσσει λεπτομερώς το αίτημά του για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας. Το αίτημα ετέθη εκ νέου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία έγινε στις 29 Νοεμβρίου στο Διοικητήριο, στην έναρξη λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη.
Ακολούθησε συνάντηση του δημάρχου με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να παραμείνει η πρώτη προβλήτα στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού και μετά την ανακήρυξη του αναδόχου να προχωρήσει η εξαίρεση κάποιων συγκεκριμένων κτιρίων, τα οποία θα αποδοθούν στο δήμο. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τον έλεγχο της πρώτης προβλήτας (ασφάλεια, συντήρηση κ.λπ.) θα τον έχει, ως φαίνεται, ο ανάδοχος. Πρόκειται για μία ενδιάμεση λύση ανάμεσα στο αίτημα του κ. Μπουτάρη και στην πρόταση την οποία διατύπωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ζητά η πρώτη προβλήτα να είναι στην κυριότητα και στην ευθύνη του αναδόχου, αλλά κάποιες χρήσεις της να δοθούν στην πόλη.
Ανακοινώσεις επ’ αυτού επρόκειτο να κάνει ο κ. Τσίπρας στις 5 Ιανουαρίου, όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψής του είχε περιληφθεί και το λιμάνι, αλλά την τελευταία στιγμή αυτό άλλαξε, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος να προβεί σε ανακοινώσεις. Και δεν θα το κάνει ενδεχομένως ούτε στο αμέσως προσεχές διάστημα, πριν από την 24η Μαρτίου, ημερομηνία κατάθεσης από τους υποψήφιους αγοραστές των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι.

Έντονο παρασκήνιο για το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος»

Σε αντίθεση με την πρώτη προβλήτα σύμφωνα με έγκυρη πηγή είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με την τύχη του οικοπέδου στο οποίο λειτουργούσε επί δεκαετίες το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος». Το Δεκέμβριο του 2011 το ακίνητο είχε παραχωρηθεί από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με σκοπό να λειτουργήσει εκεί ίδρυμα ανιάτων. Οι όροι παραχώρησης προέβλεπαν:
1. Η μητρόπολη έπρεπε με δικές της δαπάνες να επισκευάσει το κτίριο του πρώην ορφανοτροφείου, προκειμένου να αποκτήσει στατική επάρκεια, αφού προηγουμένως φρόντιζε να απομακρύνει τους καταληψίες που ήταν εκεί από το 2005.
2. Εναλλακτικά το υπουργείο έδινε τη δυνατότητα στη μητρόπολη αντί της επισκευής να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου και στη θέση του να κατασκευάσει καινούργιο με δική της δαπάνη. Έπειτα από καθυστερήσεις πολλών χρόνων η κατεδάφιση έγινε τελικά το καλοκαίρι του 2016, αφού προηγουμένως η αστυνομία απομάκρυνε τα άτομα που διέμεναν εκεί.
3. Η μητρόπολη αναλάμβανε την υποχρέωση να λειτουργήσει το ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων το αργότερο μέσα σε μία διετία από την παραχώρηση σε περίπτωση επισκευής του υπάρχοντος κτιρίου ή μέσα στην πενταετία σε περίπτωση ανέγερσης νέου.
Δηλαδή ώς το τέλος του 2016 όφειλε η μητρόπολη να έχει κατασκευάσει το νέο κτίριο και να έχει θέσει σε λειτουργία το ίδρυμα ανιάτων. Στην απόφαση παραχώρησης αναγράφεται ρητά ότι αυτή μπορεί να ανακληθεί, σε περίπτωση «που δεν τηρηθεί οποιοσδήποτε εκ των ανωτέρω όρων».
Οι ανωτέρω όροι της παραχώρησης δεν εκπληρώθηκαν και βάσει αυτού στο τέλος του 2016 το οικόπεδο ουσιαστικά περιήλθε εκ νέου στο κράτος. Στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ο κ. Άνθιμος είπε ότι για τη μη εκπλήρωση των όρων δεν ευθυνόταν η μητρόπολη. Αιτία ήταν ότι το παλιό κτίριο τελούσε υπό κατάληψη και η αστυνομία δεν φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να απομακρύνει τους καταληψίες, ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση. Για τους λόγους αυτούς ο μητροπολίτης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εκδώσει νέα απόφαση παραχώρησης της χρήσης του οικοπέδου στη μητρόπολη για τα επόμενα 49 χρόνια, όπως προέβλεπε αυτή του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Άνθιμος εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι η μητρόπολη έχει ήδη εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία στη θέση του παλιού διώροφου κτιρίου σκοπεύει να κατασκευάσει πενταώροφο κτίριο, επιφάνειας 5.500 τ.μ. Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι η μητρόπολη έχει εξασφαλίσει από δωρεές το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απαιτείται (γύρω στα 10 εκατ. ευρώ) για την ανέγερση του νέου κτιρίου και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του ιδρύματος ανιάτων.
Όμως στην παραχώρηση αυτή αντιδρούν έντονα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν καταγγείλει την προηγούμενη απόφαση του κ. Λοβέρδου. Μεταξύ αυτών η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου, η οποία μαζί και με τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη ζητούν το οικόπεδο να δοθεί στο δήμο. Άλλωστε ο δήμος το είχε ζητήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2011, αλλά εν συνεχεία ο Γιάννης Μπουτάρης άλλαξε γνώμη και συντάχθηκε με τον κ. Άνθιμο. Μάλιστα στο τέλος του 2015 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβάλει αίτημα προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στην αρμοδιότητα του οποίου υπαγόταν τότε το ακίνητο, να άρει την παραχώρηση. Όμως ο υπουργός απέφυγε να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια. Όλο αυτό έχει οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο έχει περιέλθει πλέον η κυριότητα του οικοπέδου, στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει κάποια άλλη έκταση στην εκκλησία και αυτή να δοθεί στο δήμο ή σε άλλον φορέα, προκειμένου να εκπληρωθούν άλλου είδους κοινωνικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα το χειρίζεται πλέον η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, η οποία έχει μιλήσει με τον κ. Άνθιμο. Η αναπληρώτρια υπουργός φέρεται να αναζητά άλλον χώρο, για να παραχωρήσει στη μητρόπολη (π.χ. το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο). Όμως, εάν δεν βρεθεί τέτοιος χώρος, τότε η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το χατίρι του κ. Άνθιμου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται ώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Το αγκάθι των 52 στρεμμάτων για την παραχώρηση του «Π. Μελά»

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στο χρονίζον εδώ και περίπου μία εικοσαετία θέμα της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο. Πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ότι στην επόμενη επίσκεψή του στην πόλη ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη «έχει γίνει μία καλή προεργασία, έχουμε δουλέψει σε αυτό το θέμα και στο άμεσο μέλλον θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις». Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρη πηγή το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ακόμη να παρακάμψει την απαίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιδιώκει να χτίσει κατοικίες για τους αξιωματικούς σε έκταση εντός του στρατοπέδου.
Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου είναι έτοιμη προς υπογραφή εδώ και σχεδόν τριάμισι χρόνια. Το μόνο που απέμενε, για να προχωρήσει και τυπικά, ήταν η υπογραφή της σύμβασης από τον ίδιο το δήμο Παύλου Μελά, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου την έχει εγκρίνει ήδη από το 2013 επί δημαρχίας Διαμαντή Παπαδόπουλου. Αιτία της καθυστέρησης είναι μία επίμαχη έκταση 52 στρεμμάτων από τα συνολικά 344 του πρώην στρατοπέδου, η οποία προβλέπεται στη σύμβαση να παραχωρηθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), προκειμένου σε μέρος αυτής (περίπου 25 στρέμματα, καθώς τα υπόλοιπα 27 είναι δασύλλιο) να χτιστούν διώροφες κατοικίες για τους στρατιωτικούς. Στο μεταξύ άλλα 8 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η εντός του πρώην στρατοπέδου εκκλησία, έχουν ήδη παραχωρηθεί οριστικά στη μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, η οποία τα έχει κιόλας περιφράξει και έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες παραχώρησης.
Στην παραχώρηση αυτών των 52 στρεμμάτων διαφωνούν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ επιφυλάξεις έχει και ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού με οκτώ δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Διοικητήριο στα μέσα Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά είπε στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση για το επίμαχο θέμα των 52 στρεμμάτων και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την εξετάσει. Η πρόταση προβλέπει αντί των 52 στρεμμάτων στα οποία προορίζεται να κατασκευαστούν κατοικίες για στρατιωτικούς να δοθούν στο ΤΕΘΑ έτοιμα διαμερίσματα, τα οποία είναι ιδιοκτησίας του δήμου και παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και δέκα, δεκαπέντε χρόνια. Τα διαμερίσματα έχουν περιέλθει στο δήμο από το λεγόμενο κοινωνικό συντελεστή. Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη μέρος αυτών μπορούν να παραχωρηθούν προς χρήση στο ΤΕΘΑ για το ίδιο διάστημα για το οποίο θα παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο στο δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα γίνεται διαβούλευση διά μέσου της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου μεταξύ του δήμου και του αναπληρωτή Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή.
Στο μεταξύ ο χρόνος πιέζει, καθώς ο δήμος έχει προτείνει -και το έχει αποδεχθεί ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας- η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και η τελική απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορεί πλέον να καθυστερήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.