Ads Top

Η έκθεση του ΔΝΤ καταλύτης για την αξιολόγηση - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κι αυτό γιατί σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρόλο που δεν αναμένονται σοβαρές εκπλήξεις, ούτε πρόκειται να προκύψουν ξεκάθαρες αποφάσεις για τη στάση του Ταμείου για την Ελλάδα, το βήμα αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και -κυρίως- τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Εν αναμονή και της σημερινής συνάντησης στην Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να διαπιστώσει τι έχει να πει το ΔΝΤ και ποια θα είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτή. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο το ελληνικό οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια με συμβιβαστικά πακέτα μέτρων.
Κινητικότητα
Στο ίδιο πλαίσιο, όλοι αναμένουν κάποιο... σημάδι από το ραντεβού του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, όπου το βασικό «μενού» ήταν η Ελλάδα. Με το Ταμείο να απαιτεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την προληπτική ψήφιση μέτρων για μετά το 2018, όλοι παραδέχονται ότι παραμένει δύσκολο για το ελληνικό επιτελείο να μπορέσει να εξασφαλίσει συμφωνία άμεσα μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Τα προβλήματα που καθυστερούν την αξιολόγηση παραμένουν μεγάλα, παρά την καθημερινή αλληλογραφία της Αθήνας με τους δανειστές, αφού η κυβέρνηση δεν έχει πει το τελικό «ναι» για την προ-ψήφιση των μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου που η Κομισιόν προτείνει από το 2018 και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ως «δίχτυ ασφαλείας».
Πλέον περισσότερο πιθανή φαντάζει η επίτευξη μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Δεδομένου ότι αυτό το χρονικό όριο έρχεται μετά τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, δεν θεωρείται απίθανο -σε περίπτωση που βρεθεί συμφωνία και «κλείσει»- και κάποιο έκτακτο Eurogroup. Υπενθυμίζεται πως μετά την Ολλανδία ακολουθούν ο πρώτος εκλογικός γύρος στη Γαλλία στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου. Γενικά όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι από τις αρχές Απριλίου τα πράγματα ζορίζουν, εάν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, και πως «το συντομότερο, το καλύτερο».
Ακόμη ένα σημαντικό «ραντεβού» για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται η ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group. Και πάλι το ζητούμενο θα είναι το αν θα συντρέχουν τότε οι προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί. Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι δανειστές αλλά και το ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει λόγος επιστροφής εάν η Αθήνα δεν συναινέσει στο να νομοθετήσει προληπτικά κάποια μέτρα, με ισχύ μετά το 2018, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Αν όλα πάνε καλά, οι θεσμοί θα επιστρέψουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff Level Agreement). «Ανάλογα με τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, είτε θα έχουμε τελική συμφωνία μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου ή το θέμα θα παραπεμφθεί σε κάποια έκτακτη διαδικασία λίγο πριν ο Γ. Ντάισελμπλουμ αποχωρήσει για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές της χώρας του», εξήγησε στο «Εθνος» αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.
 Μαρία Ψαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.