Ads Top

Τον οδικό άξονα που συνδέει το αεροδρόμιο "Μακεδονία" απέκλεισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι


Τον οδικό άξονα που συνδέει το αεροδρόμιο "Μακεδονία" απέκλεισαν με τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφοι. Από παρακαμπτήριο δρόμο και με καθυστερήσεις διεξάγεται η κυκλοφορία 
Τον οδικό άξονα, που συνδέει το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, απέκλεισαν με τρακτέρ, για 24 ώρες, αγροτοκτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κλιμακώντας τις κινητοποιήσεις τους. Όπως αναφέρουν, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου αποφασίστηκε μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί στην κυβέρνηση να ορίσει, μέχρι σήμερα, ακριβή ημερομηνία συνάντησης, με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι διαδηλωτές ουσιαστικά μετέφεραν τα τρακτέρ από τη διασταύρωση "Πράσινα Φανάρια" στον κάθετο οδικό άξονα του αεροδρομίου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παρακαμπτηρίου οδού, από ξενοδοχείο που βρίσκεται σε δρόμο παράλληλα και με μεγάλες καθυστερήσεις. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους να μετακινήσουν τα τρακτέρ πιο κοντά στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνουν και τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στον παράπλευρο δρόμο. 
Στο σημείο που έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, στήθηκαν μεγάλα καζάνια, με κριθαράκι και αγριογούρουνο, που προετοίμασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Βράσταμα Χαλκιδικής και μοιράζονται μερίδες, μέσα σε κεσεδάκια, στους περαστικούς οδηγούς και επιβάτες οχημάτων.
"Στη γενική συνέλευση που θα γίνει το βράδυ και θα συμμετέχουν όλοι οι συντασσόμενοι με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, από Αμύνταιο και τα Φάρσαλα, μέχρι τη Λάρισα, τις Σέρρες και την  Πελοπόννησο, θα καθοριστεί το επόμενό μας βήμα", επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Σνεταιτερισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, Βαγγέλης Μισαηλίδης, προσθέτοντας "είχαμε προειδοποιήσει ότι εάν δεν έχουμε απάντηση μέχρι τις 14.00 θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας". 
Για "προσβολή" στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται στο δρόμο απο τις 30/1 και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, μίλησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής. "Όσο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παίρνουν τα ραβασάκια από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τόσο ενσιχύονται τα αγροτικά μπλόκα", τόνισε και πρόσθεσε: "αγροτικό πετρέλαιο, ασφάλιση στο ΙΚΑ, αντί εργοσήμου και άλλα πολλά, κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι μας εξοργίζει παραπάνω, αντί να μας καλμάρει". Στο ίδιο πνεύμα των προαναφερομένων, κινούνται και οι δηλώσεις του μέλους της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Τσιλιά και του προέδρου Αγροτικού Συλλόγου Βραστάμων, Βασίλη Τσιμερίκα. 
Λίγο μετά τις 13.00 έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας, όπως κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην περιοχή.
Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι ο αποκλεισμός του τελωνείου είναι συμβολικός και θα διαρκέσει 24ώρες. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο. Υπογραμμίζεται ότι για περισσότερη από μία ώρα, στο σημείο γίνονταν διαβουλεύσεις διαμαρτυρομένων και αστυνομικών.
Κατά τα λοιπά, στα μπλόκα τους παραμένουν οι υπόλοιποι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της δυτικής Μακεδονίας, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2.
Έτοιμοι για νέους αποκλεισμούς δηλώνουν οι αγρότες της Κ.Μακεδονίας
Νέους αποκλεισμούς κομβικών σημείων και σκλήρυνση της στάσης τους σχεδιάζουν από σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσαν στην κυβέρνηση να ορίσει ακριβή ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Όπως έχουν κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση που έως το μεσημέρι δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα προβούν άμεσα στην εφαρμογή του προγραμματισμού τους.
Δράσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι δύο μόνο από τις σκέψεις που έχουν στο μυαλό τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Υπογραμμίζεται, δε, ότι το συγκεκριμένο μπλόκο ενισχύεται διαρκώς.
Κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
«Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε αποκλείσει το τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Στέλιος Δεμερτζίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Μανιακίου επί της εθνικής οδού Φλώρινας - Έδεσσας, από το σημείο έχει ήδη φύγει δύναμη για τις Σέρρες, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα μετάβασή τους στον Προμαχώνα σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25/1 και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.