$type=slider$snippet=hide$cate=0

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, πουθενά αλλού τόσα προβλήματα

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές εάν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 
Μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι πολιτικές διάσωσης της ευρωζώνης λειτουργούν, τονίζοντας ότι τέσσερις εκ των πέντε χωρών βγήκαν επιτυχημένα από τα προγράμματα. 
«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και οι θεσμοί εκεί είναι αδύναμοι», είπε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του ESM. 
«Ομως και η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος ΕΕ: Η συμφωνία δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί

Στο μεταξύ, έκκληση στην Ελλάδα να επιταχύνει την συμφωνία με τους θεσμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απαίτηση για στόχο πρόσθετων μέτρων δύο μονάδων του ΑΕΠ, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας.
Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η αξιολόγηση όσο περνά ο χρόνος». Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο το Εurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών και αναμένεται να είναι σύντομο. «Η ατζέντα είναι σύντομη και δεν θα ληφθούν μνημειώδεις αποφάσεις». Όπως ανακοίνωσε η Ελλάδα είναι το τρίτο και τελευταίο θέμα στην ατζέντα.
Οσον αφορά στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί θα καταγράψουν το που είμαστε. Προς το παρόν υπάρχουν εντατικές εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας για την οριστικοποίηση μιας συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.
Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι αρχές και η τρόικα μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση το πότε οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συγγράψει το staff level agreement (SLA).
Η αιρεσιμότητα, πρέπει να είναι κοινή με το ΔΝΤ και όταν ολοκληρωθεί να μπορεί να πάει στο ΔΣ του Ταμείου για πρόταση προγράμματος, όπως εξήγησε. «Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι γενικά η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», διευκρίνισε.
«Τι θα συμβεί αν η συμφωνία Ελλάδας - Τρόικας επιτευχθεί ανάμεσα στο σήμερα και τη Δευτέρα. Τότε το SLA θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα. Χρειάζεται να γίνει βεβιασμένα; Με την παρούσα κατάσταση στον κόσμο καλύτερα ναι, καλύτερα να βιαστούμε, ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής χρεών τώρα», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Η ίδια πηγή διέψευσε ότι η θέση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ είναι κενή. Διευκρινιστικά ανέφερε πως αυτό που περιέγραψε παραπάνω ως συμφωνία «είναι το μέγιστο που μπορούμε να περιμένουμε ως τη Δευτέρα, δεν ξέρω όμως αν αυτό θα έχουμε».
Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για την περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, ο αξιωματούχος είπε ότι «όταν θα υπάρχει SLA, εγώ και οι συνάδελφοί μου θα προετοιμάσουμε το Εurogroup για την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας. Θα υπάρχει κομμάτι για το ποσό της επόμενης δόσης και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και ιδανικά η επιβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα πάει στο ΔΣ του με πρόταση για πρόγραμμα».
Εξήγησε δε πως «αν μείνουμε μέσα στο πλαίσιο των προηγούμενων δηλώσεων και συμφωνιών τότε είναι θεωρητικά λογικό να περιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει και αργότερα συμφωνία, αρκεί να συμφωνούν και τα εθνικά κοινοβούλια. Αν η συμφωνία είναι εντός των σημερινών ορίων είναι λογικό να μπορεί να γίνει».
Διευκρίνισε όμως ότι «αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε εκταμιεύσεις. Τα κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν συνέλθει σε σώμα. Μετά θα πρέπει να εκτελεστούν τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα. Νόμιζα παλιά ότι ήταν εύκολο, αλλά είδαμε ότι τα παλιά προαπαιτούμενα εκτελέστηκαν αργά. Είμαι βέβαιος ότι η ολοκλήρωση του SLA είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σε σχέση με τις δημοσιονομικές θέσεις των θεσμών και συγκεκριμένα για τη θέση του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια περίοδο χρόνου που θα διευκρινιστεί πρέπει να επιτευχθεί, αλλά όπως είπε «οι θεσμοί ακόμα διαφωνούν με το αν αυτό είναι εφικτό με τα σημερινά μέτρα και το συζητούν με τις ελληνικές αρχές».
«Αν υπάρχει υπεραπόδοση, τότε δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων, αλλά τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν με προαποφασισμένες δαπάνες. Θα είναι 3,5% αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερο, όπως φοβούνται κάποιοι. Αυτό συζητάν», ξεκαθάρισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
«Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια συνάντηση την οποία απασχόλησαν τα παραπάνω ζητήματα. Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει ο Τόμσεν, αλλά όταν τα στοιχεία αλλάξουν είναι διατεθειμένοι να τα δούνε - τέλη Μάρτη αρχές Απριλίου στην ΕΕ», είπε.
Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και μετρητά υπάρχουν». Συμπλήρωσε ότι “είναι ερωτηματικό ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα, τη στιγμή που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα”.
«Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του κάποια στιγμή, αυτό θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης για το SLA, όταν τα στοιχεία θα μπουν στο χαρτί και θα γίνουν υπολογισμοί», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Σε σχέση με την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συζήτησης των εργασιακών, η ίδια πηγή δήλωσε πως «η θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει υπαναχώρηση σε προ-συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
Τέλος απέρριψε τα σενάρια για έκτακτες συνεδριάσεις του Εurogroup για την Ελλάδα σε άλλο χρονικό σημείο, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές τακτικές συνεδριάσεις ως το καλοκαίρι.


COMMENTS

Όνομα

Αθλητικα,464,Αμυνα,59,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,16,Απόψεις,2247,Γυναίκα,3,Διασκέδαση,15,Διάφορα,1408,Εθνικά,174,Εικαστικά,1,Εκκλησία,850,Εκλογές 2014,37,Εκλογές 2015,27,Ελλαδα,4373,Ελληνοτουρκικά,138,Επικαιρότητα,69,Επισκόπηση τύπου,82,Θεσσαλονίκη,2739,ιστορικά,41,Κοινωνια,2382,Κοσμος,3276,Κυπρος,214,Μουντιάλ,30,Οικονομια,2824,Ορθοδοξία,897,ΟΤΑ,1,παιονία κιλκις,609,Περιβάλλον,8,Περιεργα,4,Πολιτικη,2541,Πολιτισμός,79,Σαν σημερα,92,Σινεμά,1,Τεχνολογία,42,Υγεία,88,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,1,CREATIVES,6,CULTURE,3,English,14,english edition,34,feature,37,featured,6180,featured post,16,lifestyle,41,media,27,News,208,slider,16943,Society,7,Travel,209,video,23,zblog,4,
ltr
item
SynoraNews: Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, πουθενά αλλού τόσα προβλήματα
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, πουθενά αλλού τόσα προβλήματα
https://3.bp.blogspot.com/-swWwuovIfBo/WKXVbLEBqzI/AAAAAAAAnRA/6Cpl4tLNbMYsIOoIy7fwMkooeatE01G9wCLcB/s640/2.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-swWwuovIfBo/WKXVbLEBqzI/AAAAAAAAnRA/6Cpl4tLNbMYsIOoIy7fwMkooeatE01G9wCLcB/s72-c/2.jpg
SynoraNews
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_150.html
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_150.html
true
1027476136815526915
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy