Ads Top

Θεσσαλονίκη: Ο τουρισμός περνάει από… το στομάχι

Της Βαρβάρας Ζούκα

Την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της ΟΥΝΕΣΚΟ με έμφαση στη γαστρονομία σκοπεύει να διεκδικήσει ο κεντρικός δήμος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.
Η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για τη συμμετοχή της πόλης στο συγκεκριμένο δίκτυο καταλαμβάνει κεντρική θέση στον προγραμματισμό δράσεων του τμήματος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το τρέχον έτος, τον οποίο πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Το καλάθι της Θεσσαλονίκης

Το τμήμα Τουρισμού, συνεργαζόμενο με φορείς της πόλης που ασχολούνται με τη γαστρονομία, σχεδιάζει να δημιουργήσει το «Thessaloniki Basket», ένα καλάθι με αντιπροσωπευτικά, τοπικά προϊόντα, το οποίο θα προβάλλεται στο εξωτερικό.
Οι δράσεις προώθησης της τοπικής γαστρονομίας θα κορυφωθούν στο τέλος Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου με την οργάνωση του «Thessaloniki Food Festival». Μέσα στη χρονιά προγραμματίζονται ακόμη η λειτουργία ανοιξιάτικης αφοράς προϊόντων στο χώρο του δημαρχείου, η ανάδειξη του λεγόμενου street food, καθώς και η οργάνωση ειδικού αφιερώματος στον οινικό τουρισμό και στην αγιορείτικη κουζίνα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο καινούργιος γαστρονομικός οδηγός, που θα εκδοθεί μέσα στη χρονιά, θα δίνει έμφαση στη σύγχρονη τοπική κουζίνα.

Στο Τελ Αβίβ ο Μπουτάρης

Με πρώτο σταθμό το Τελ – Αβίβ θα αναπτυχθεί φέτος η «Διπλωματία των Πόλεων». Την αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη πόλη του Ισραήλ θα επισκεφθούν ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Σπύρος Πέγκας κατά το διάστημα από τις 7 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Η αποστολή του δήμου Θεσσαλονίκης στο Τελ Αβίβ οργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού International Mediterranean Tourism Market.
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι «με αυτή την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων δίνεται η δυνατότητα να καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλος προσέλκυσης τουριστών, επιχειρηματιών, τουριστικών πρακτόρων, φοιτητών, συνεδρίων, εκθέσεων, εμπορίου αλλά και γαστρονομικών εκδηλώσεων».
Τον περασμένο Μάρτιο ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ-Γιάφο είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στη σιωπηλή πορεία μνήμης που οργανώθηκε για τα 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Στο μεταξύ, κατά το διάστημα από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί το Αμβούργο της Γερμανίας, για να συμμετάσχει ως ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit για τους σημαντικότερους ανθρώπους της χρονιάς.

Σε Άμστερνταμ και Μαδρίτη

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί το Άμστερνταμ, ενώ θα επιχειρηθεί άνοιγμα και στην αγορά της Ισπανίας όπως και σε αυτή της Αυστρίας.
«Δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά είναι αυτή της Πολωνίας, που βρίσκεται ήδη στην πέμπτη θέση ως αγορά άντλησης επισκεπτών προς την Ελλάδα. Παρότι για τους Πολωνούς η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Θεσσαλονίκη παραμένει σχετικά άγνωστος προορισμός», υπογραμμίζουν στην εισήγησή τους προς το δημοτικό συμβούλιο τα στελέχη του τμήματος τουρισμού.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επαφές με τις λεγόμενες ώριμες αγορές της Ευρώπης, όπως είναι αυτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τις πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η Λεμεσός, η Κολωνία και η Αγία Πετρούπολη.
Στο μεταξύ, βαρύτητα δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και στις συνεργασίες με πόλεις στο εσωτερικό της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν δεσμοί με την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τη Βέροια, τη Νάουσα και την Καστοριά, ενώ επόμενοι σταθμοί θα αποτελέσουν μέσα στο τρέχον έτος η Φλώρινα, η Καβάλα, η Χίος και η Ρόδος. Ακόμη, σχεδιάζονται συνεργασίες με γειτονικούς δήμους και φορείς, ώστε να προβληθούν σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι ενδεικτικά ο Όλυμπος ή οι αρχαιολογικοί χώροι στο Δίον και στη Βεργίνα.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής, την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός δήμος σχεδιάζει να συμμετάσχει μέσα στη χρονιά σε τουριστικές εκθέσεις σε Τελ Αβίβ, Βελιγράδι, Βερολίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Παρίσι, Μιλάνο, Λευκωσία, Αγία Πετρούπολη και Βαρσοβία.

Τουρισμός ειδικού ενδιαφέροντος

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά το τρέχον έτος δίδεται στην ανάπτυξη μορφών τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος. Στον τομέα του ιστορικού – επετειακού τουρισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να αναδείξει τα ιστορικά και στρατιωτικά κοιμητήρια της πόλης, αλλά και να οργανώσει δράσεις για την επέτειο από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού θα γίνουν προσπάθειες για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων, ενώ έμφαση δίδεται και στον τουρισμό υγείας με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης σε ζητήματα ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
Στους στόχους του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του σχολικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, ενώ στο πλαίσιο των δράσεων τουριστικής προβολής θα ενταχθούν και σειρά δράσεων που οργανώνονται στην πόλη κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως είναι ενδεικτικά το Taratsa Film Festival, το Φεστιβάλ Μυστηρίου, το Φεστιβάλ Επιστημών, ο θεσμός του Open House ή το Φεστιβάλ των Κωδωνοφόρων.

Μνημόνιο για την προέλκυση φοιτητών

Στους κεντρικούς στόχους που έχουν τεθεί από το τμήμα Τουρισμού περιλαμβάνεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με φορείς της εκπαίδευσης, ώστε να προβληθεί στο εξωτερικό η φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης ως φοιτητούπολης.
Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάπτυξης της θεματικής πρωτοβουλίας «Study in Thessaloniki», που έχει ήδη παρουσιαστεί στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων τουριστικής προβολής, έπειτα από συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης και με πολλά ιδιωτικά κολέγια.
Ως αυτόνομη δράση το «Study in Thessaloniki» θα κάνει την παρθενική εμφάνισή του φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην εισήγηση που κατατίθεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, στόχος της δράσης αυτής είναι να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, όπως και σε επίπεδο καλοκαιρινών προγραμμάτων σπουδών.
«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν κόμβο σπουδών, είναι αμιγώς φοιτητούπολη και μια ασφαλής επιλογή για σπουδαστές. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, τα χαμηλά δίδακτρα, αλλά και η φθηνή ζωή της πόλης, συμβάλλουν στο να επιλεγεί η Θεσσαλονίκη ως ιδανική πόλη, για να σπουδάσει κάποιος», υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων στη σχετική εισήγηση του τμήματος Τουρισμού.
Μέσα από το πρωτόκολλο συνεργασίας, που επιθυμεί να υπογράψει με δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής με ολοκληρωμένα σχέδια προβολής, προώθησης και ανάπτυξης της πόλης ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ακόμη, θα επιδιωχθούν η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και η επιδίωξη συνεργασιών με εκπαιδευτικούς φορείς του εξωτερικού.

Επενδύει σε πλάζα και Θερμαϊκό

Στις βασικές κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συνεργασίας με την Αττικό Μετρό Α.Ε., ώστε να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.
Πολλά φαίνεται να επενδύει ο κεντρικός δήμος και στην αξιοποίηση του Θερμαϊκού μέσα από συνεργασίες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής και καινοτόμου τουριστικής επιχειρηματικότητας με επίκεντρο το θαλάσσιο μέτωπο. Σύμφωνα με το τμήμα τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, οι δράσεις για την ανάδειξη του Θερμαϊκού θα ενταχθούν στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών στον τομέα της λεγόμενης γαλάζιας ανάπτυξης.
«Η στρατηγική αυτή αναγνωρίζει ότι η θάλασσα είναι μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η γαλάζια οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δις ετησίως», υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων στην εισήγηση του τμήματος Τουρισμού που κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.